Any Dale Hippique de leukste manege van het Gooi en omstreken. Ook goed bereikbaar vanuit Amsterdam of Almere. Wij bieden lesmogelijkheden voor jong en oud. Vanaf 7 jaar kunnen kinderen bij ons beginnen in de halfuurlessen. Voor een eerste les heb je nog niet meer nodig dan kaplaarzen en een makkelijk zittende broek. Een goed passende cap kan bij ons geleend worden. In kleine groepjes leren kinderen de basis van het rijden en de omgang met de pony's. Individueel wordt bekeken wanneer de overstap gemaakt kan worden naar een hoger niveau. In de lessen wordt aandacht besteed aan verschillende disciplines van de paardensport zoals dressuur, springen, carrousel rijden en behendigheid.
Als kinderen de pony's ontgroeien, kunnen zij de overstap maken naar de paarden. Wij hebben een selectie van brave, betrouwbare en goed opgeleide manegepaarden en pony's op stal staan, waar elke ruiter veel van kan leren.
Ook voor volwassenen hebben wij overdag en in de avonduren verschillende lessen op diverse niveau's. Voor een overzicht van al onze lessen
klik hier voor het lesrooster.
Voor beginnende ruiters is het maximale gewicht 95kg in verband met het welzijn van onze paarden.
Any Dale Hippique is een
4 sterren FNRS manege.
Naast dressuur en springen is carrousel rijden een belangrijke discipline binnen het lesrooster van Any Dale Hippique. Met drie paarden- en een ponyteam is Any Dale jaarlijks goed vertegenwoordigd bij de landelijke carrouselkampioenschappen. Op het gebied van carrousel rijden hebben wij op Any Dale veel ervaring en kennis in huis. Alle groepen worden aangestuurd door gediplomeerde carrousel-commandanten. Al deze ervaring en kennis heeft in de afgelopen jaren tot vele mooie resultaten geleid. In 2017 stonden maar liefst 2 carrouselgroepen van Any Dale in de finale van het NK carrouselrijden met als resultaat een 3e plaats voor de Any Dale's Angels bij de pony's en een 2e plaats voor de Femmes Fatales bij de paarden.
Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.
Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is, kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manegeruiter die slechts een of twee keer per week op een manegepaard rijdt. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrouselrijden bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen een carrouselgroep. Het carrouselrijden is een prachtige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn. Het carrouselrijden is dan ook een populaire tak binnen de paardensport.